Koti & Piha

Orapihlaja-aidan leikkaaminen

Milloin orapihlaja-aita leikataan ja miten sen voi nuorentaa?

Vastaus

Orapihlaja-aita leikataan vuosittain kesällä, yleensä heinäkuun lopulla tai elokuun alussa. Jos aita on saavuttanut halutun korkeuden, leikataan myös ylöspäin kasvaneet saman vuoden versot kokonaan pois. Oleellista on, että alaosa jätetään leveämmäksi kuin yläosa. Jos latvusto tulee leveämmäksi kuin alaosa, seurauksena on aidan harveneminen tyviosastaan.

Muutaman vuoden ikäinen orapihlaja-aita leikataan kesällä, ja silloin lyhennetään sekä sivuille että ylöspäin kasvaneita versoja, jotta aidasta tulee tuuhea. Liian korkeaksi kasvanut tai alhaalta ränsistynyt aita voidaan nuorentaa sahaamalla se keväällä alas ennen silmujen puhkeamista. Tällöin jätetään noin kymmenen senttimetrin kanto.

Orapihlaja kestää hyvin leikkaamista, ja huolella tehty versojen lyhentäminen tuottaa tiheän ja kauniin aidan. Aidan tyvelle pesiytyneet heinät voi poistaa kitkemällä tai ruiskuttamalla rikkaruohon torjunta-aineella keväällä, kun ruoho alkaa vihertää. Heinän poisto on tärkeää etenkin, kun aita on vielä matala ja pensastaimet pieniä.

Kiinnostiko juttu? 343 5
Kerro kaverille Jaa Facebookissa
Ladataan lomaketta...
X

Kyllä ei